<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1252"%> Reisjournaal Mali 2009

 

 

 

Actueel sinds 24 januari !!!

 

Expeditie 2009 - Project Mali

Reisdagboek - Triplog

U kunt hier de voortgang actueel volgen. Voor het reisdagboek van de voorgaande expeditie's klik hier

Route 2009

 

Dag 10. Toubacouta - ???
Dag 11. ??? - Labé
Dag 12. Labé - Bamako
Bamako - Samanco - Djenné
Djenné - Sévare
Sévare - Tori
Tori - Sangha
Sangha - Tombouctou
Tombouctou - Ti-n-telout
Ti-n-telout - Mopti
Mopti - Bamako

Dag 1. Brussel - Brive
Dag 2. Brive - Murcia
Dag 3. Murcia - Algeciras
Ferry - Tanger - Marrakech
Dag 4. Marrakech - Tan Tan
Dag 5. Tan Tan - Dahkla
Dag 6. Dahkla - Nouakchott
Dag 7. Noakchott - Saint Louis
Dag 8. Saint Louis - Dakar
Dag 9. Dakar - Toubacouta

 

 

 

 

 

 

 

_blank

 

 

 

 

 

 

_blank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Team Rotaryclub Eindhoven-Kempenland D.1550

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele chauffeurs van RC's uit Eindhoven-Kempenland, Tienen en Brussel bij het vertrek uit Tienen 22-01-2009

24-01-2009 Vertrek konvooi naar Mali / Brussel (B)- Brive (F) / 800 km, geschatte reistijd 10 uur

Na mooie woorden van de Burgemeester van Brussel en de Consul-Generaal van Mali is het konvooi
om 11.00 vertrokken op weg naar Mali. De verwachting is dat ze na 11 dagen in Bamako, Mali zullen
arriveren.

Het eerste traject is Brussel-Brive; de rit ging vandaag voorspoedig door het weinige verkeer op de weg,
echter door het stormalarm dat vandaag in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje is afge-
kondigd waren er veel wegen afgesloten. Ondanks het weer is het konvooi om 20.00 garriveerd bij het
Campanille hotel te Brive.

De eerste dag zit erop, morgenochtend gaat de expeditie verder naar Murcia en we hopen dat de weer-
goden morgen gunstiger gezind zullen zijn dan vandaag.

Linker kaart Brussel - Brive Rechterkaart Brive - Murcia

 

 

 

 

 

 

 

25-01-2009 Brive (F) - Murcia (E) / 1200 km, geschatte reistijd 14 uur

Vandaag een lange en vermoeiende rit, vanmorgen om 9.00 vertrokken en tegen 23.00 gearriveerd bij het AC hotel in Murcia. Gereden afstand 1200 km. Onderweg was het spoor dat de storm heeft nagelaten duidelijk zichtbaar, zodat de expeitieleden zeer veel stormschade gezien hebben. De sfeer in de groep is uitstekend. De heren trekken er vanavond op uit om in Murcia te dineren. Het moet echter niet te gezellig worden, daar er morgen om 9.00 vertrokken wordt, op weg naar de havenstad Ageciras, een rit van ongeveer 800 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-01-2009 Murcia (E) - Ageciras (E)

Het diner van afgelopen avond is goed bevallen, vandaag om 9.00 heeft de expeditie de voertuigen gestart en zijn ze vertrokken naar Ageciras. De route ging via Granada en Malaga en het hoogste punt was 1389 meter. Als afscheid van Europa werden de heren getrakteerd op een dik pak sneeuw, dit zorgde echter niet voor problemen met het konvooi. Problemen waren er wel voor de Spanjaarden zelf, waarvan vele met een aardige vaart door de sneeuw reden, wat als resultaat geeft dat er een opzienbarend aantal wagens in verschillende posities (favoriete positie leek wel ondersteboven) in de berm te bewonderen waren. Het enige probleem(pje) van ons konvooi was de kokende motor van de Toyota van Loet en Arthur, wat voor ieder expeditie-lid betekende dat zij de waterflessen bij de equippe van Eindhoven-Kempenland konden inleveren.

De rit was redelijk kort en aankomst in Algeciras was dan ook rond 17.00. Het geplande vertrek van de ferry was voorzien om 9.00 morgen ochtend, maar er was ook nog plaats op de boot van vanavond 23.00. Na kort overleg is er besloten om vanavond de oversteek naar Marokko te maken en in Tanger onderdak voor de nacht te zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27-01-2009 Algeciras (E) - Ferryboot - Tanger (MA) - Marrakech (MA) / 600 km, waarvan 200 km autoweg - geschatte reistijd 12 uur

 


Marrakech by night

 

 


Bright lights, Big city

 


Markt Marrakech


Atlas gebergte
 

 

Wederom een kleine verandering in het schema. In de nacht van maandag op dinsdag in Tanger gearriveerd om 01.30. Na twee uur 'heerlijk' te hebben vertoeft bij de Marokkaanse douane, is er (mede door het late tijdstip) besloten om niet te overnachten en direkt door te rijden naar Marrakech! Om 15.30 is de groep in Marrakech aangekomen. Na een welkome goudgele versnapering en een goede maaltijd word de stad verkend en waarschijnlijk vroeg onder de veren. Morgen gaat de reis verder naar Tan-Tan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28-01-2009 Marrakech (MA) - Tan Tan (MA) / 600 km, waarvan 0 km op autowegen - geschatte reistijd 10 uur

Wederom een uitstekende rit vandaag, via Agadir en Tiznit naar Tan-Tan. Iedereen heeft genoten van de diverse landschappen van het Hoge Atlas gebergte en het Anti Atlas gebergte. Aankomst in Tan Tan om 18.00 plaatselijke tijd, 19.00 onze tijd.

Vanacht wordt overnacht in het Officiers hotel in Tan Tan, waar een hoge mate van discipline heerst. Vanaf nu wordt de reis zwaarder voor de voertuigen én de heren chauffeurs.

Tan-Tan is een stad in Marokko gelegen in de gelijknamige provincie.

Tan-Tan ligt midden in de woestijn en heeft zo'n 60.000 inwoners. 25 kilometer van Tan-Tan ligt Tan-Tan Plage, de haven van het stadje. Vlakbij Tan-Tan werd in de Draa rivier de Venus van Tan-Tan gevonden. Een prehistorisch voorwerp van zo'n 6 centimeter lang en gedateerd op 300.000 tot 500.000 voor Christus.

Tan-Tan is één van de minst opvallende steden van Marokko. Het heeft daarom ook de bijnaam "The nowhere town" gekregen. De stad is één en al zand en stof en de orde en netheid is er ver te zoeken. De inwoners van Tan-Tan zijn afkomstig uit heel Marokko en velen van hen proberen er ook zo snel mogelijk weer weg te komen.

In 2006 was Tan-Tan de finishplaats van de 5e etappe in de rally Parijs-Dakar . De rallyrijders waren eerder die dag vertrokken vanuit Ouarzazate en bereikten Tan Tan na een barre tocht door de Marokkaanse woestijn. De volgende dag vertrokken de coureurs voor de 6e etappe over vrijwel alleen maar zandduinen naar Zouérat in Mauritanië .

 

 

 

Haut Atlas

 

 

 

 

 

 

 

 

Tan Tan centre

 

 

 

Entrée van Tan Tan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noot van de redactie: na het bekijken van de bezoekerstatistieken heb ik geconstateerd dat men naast Internet explorer ook gebruik maakt van o.a. Firefox 3. Na controle bleek dat er dan niets overblijft van de originele layout. Met bloed, zweet en tranen is dit nu opgelost voor de index pagina en het reisdagboek. Om een zenuwinzinking te voorkomen, wordt dit op een later tijdstip gecorrigeerd voor de overige pagina's.

Dit probleem kan ook ontstaan bij gebruik van oudere versies van Internet Explorer, vriendelijk vraag ik u in dat geval de nieuwste versie te downloaden op de website van Microsoft. Indien u gebruik maakt van een ander programma dan hier besproken én de site wordt niet goed weergegeven, dan kunt u mij berichten via het gastenboek. Sowiezo is het belangrijk om de pagina in een maximaal geopend venster te bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29-01-2009 Tan Tan (MA) - Dahkla (MA) West-Sahara / 830 km, waarvan 0 km op autowegen, geschatte reistijd 12uur

Vanavond om 19.00 in Dahkla aangekomen na een enerverende etappe.'s Ochtends zeer dichte mist en erg smalle kronkelige wegen, nadat de mist opgetrokken was vanzelfsprekend kaarsrechte wegen... Voor het eerst tijdens deze expeditie enorm veel controleposten tegengekomen, waarbij bij sommige posten erg moeilijk gedaan werd.

Ook is er vandaag door één van de chauffeurs een prijs gewonnen in de tombola van de Marokkaanse politie, gebruik is echter dat je daarbij een bedrag betaalt en niet ontvangt. Wie deze gelukkige is en waarom is bij uw verslaggever (nog) niet bekent.

De lunch werd vanmiddag bereid op de motorkap, wat een snelle en erg lekkere maaltijd werd. Voor de overnachting wordt dankbaar gebruik gemaakt van de gastvrijheid van de Marokkaanse overheid; het officiers hotel in Dahkla. Vanavond wordt er ontspannen na gepraat bij een koele avondbriesje van zo'n 29 C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30-01-2009 Dahkla (MA)- Noakchott (MR)

Door netwerkproblemen met de Nederlandse telefoons, krijgen we vandaag de informatie van onze Belgische vrienden. De groep is rond 17.00 lokale tijd aangekomen op hun bestemming, na een lange maar mooie rit. De grensovergang naar Mauretanie heeft 3 uren geduurd, wat blijkbaar een record is.. Het hotel is klein maar sympathiek en heeft zicht op de oceaan. De sfeer is nog steeds super!

Met grote dank aan Liesbeth voor het doorgeven van de informatie, zo ook de website is een internationaal samenwerkingsproject.

Vanwege de risico's in dit gebied wordt voorlopig geen verslag gedaan van route en overnachtings locatie's

Links, onderweg gisteren / twee foto's rechts onderweg vandaag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31-01-2009 Nouakchott (MR)- St-Louis (SNG)

Na enige tijd zonder communicatie, vanavond toch gelukt. Met goed nieuws en slecht nieuws. Een mooie tocht, met name onverharde wegen, heeft geresulteerd in een incident. Met een vaart van 70 tot 80 km/h is het rechter voorwiel afgebroken van de Toyota van Arthur en Loet, dit veroorzaakte een grote deceleratie en weerstand aan de rechtervoorkant zodat de wagen in een bocht van 90 graden naar rechts tot stilstand kwam in een zandduin, Arthur heeft (door veel oude ervaring in de rallysport) voorkomen dat het voertuig ging rollen. Beide, zeer ervaren, chauffeurs, Arthur en Loet kwamen er gelukkig zonder enige schram vanaf. Dit alles gebeurde een 40-tal kilometers van de eerste twee huizen in de West-Sahara en in dit gebied betekent dit, afschrijving van het voertuig. Reparatie zou te lang duren waardoor er te veel  oponthoud zou zijn voor het gehele konvooi. We zijn allen opgelucht dat dit niet in de dagen hiervoor, waar met regelmaat met snelheden van 120 km/h gereden werd, is gebeurd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een grote tegenvaller voor iedereen, maar zeker voor RC Eindhoven-Kempenland.en de bevolking van Tintelout.

Beide chauffeurs liften nu mee met de overige expeditie-leden en hebben nu het gevoel dat de werkelijke expeditie voor hun is afgelopen. De groep kennende zal dit zeker niet het geval zijn! Tijdens het gesprek zat Arthur in de Toyota van Stephane (RC Tienen), alwaar hij gastvrij ontvangen werd en nonchalant vermeldde, na voorgaand bericht, dat ze aan de rechterzijde een aantal hangbuik zwijntjes passeerden, aan de linkerzijde een groot aantal pelikanen zich verplaatsten en dat zich aan de voorzijde een groot aantal kuilen zich ontwikkelden.

Op dat moment bevinden ze zich nog een 25 kilometer van de grens met Senegal en de zon zakt nu erg snel. Ze hopen nog vóór zonsondergang bij de grensovergang aan te zullen komen. De verbinding is erg slecht. Ze verwachten enige problemen met de uitleg en de papierwinkel van het achtergebleven, afgeschreven voertuig.

Zojuist uit mijn slaap gewekt, 02.00 onze tijd. De heren zitten in een, naar onze maatstaven, on-hygienisch hotel, in een gedesinficteerde bar 'dans St Louis', Sénegal, en maken het dus goed.

Morgen meer nieuws uit Senegal!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01-02-2009 Saint-Louis (SNG) - Dakar (SNG) 250 kilometer

Vandaag een relatief korte etappe naar Dakar, het landschap van Sénegal is duidelijk zeer verschillend van dat van Mauretanië. Zeer indrukwekkend. Ondanks de korte afstand (ongeveer 250 kilometer) heeft het nog enige tijd geduurd om op plaats van bestemming te arriveren. De intocht van Dakar verliep zeer traag door de enorme drukte, dit gaf de heren de gelegenheid om de diverse markten vanuit de wagen te bezichtigen. Geiten markten, koeien markten, een bonte mengeling van van het Afrikaanse leven, de twee uur durende intocht was om van te genieten.

's Middags is er een excursie gehouden naar het voormalige slaveneiland Gorée en het fort D'Estrees, een zeer interessante middag. In de avond zijn 8 Belgische Rotariëns uit Tienen en Brussel op het vliegveld van Dakar aangekomen als toevoeging en vervanging van de Rotariëns welke over een aantal dagen vanuit Bamako terug zullen vliegen naar België.

Ter Info: Dakar is de hoofdstad van Senegal . Het ligt op het schiereiland Kaap Verde , het westelijkste punt van het vasteland van Afrika . Vanwege deze ligging is de stad geschikt voor de handel met Europa en de Amerika en is zij uitgegroeid tot een van de belangrijkste havens in de regio. De stad ligt in de gelijknamige regio Dakar . Tijdens de volkstelling van 2002 had de gemeente Dakar 955.897 inwoners en de agglomeratie 2.267.356 inwoners.

Geschiedenis:
Dakar is gesticht door de Fransen in 1857. In 1902 werd het de hoofdstad van Frans West-Afrika , een rol die het overnam van Saint-Louis . Van 1959 to 1960 was het de hoofdstad van de Mali Federatie die kort heeft bestaan, daarna van de republiek Senegal.

Van de 16e tot 19e eeuw was Dakar een belangrijk centrum voor de slavenhandel . Meer slaven werden vanuit Dakar naar Amerika gezonden dan vanuit enige andere afzonderlijke Afrikaanse haven. Het fort D'Estrees op het eiland Gorée , waar de slaven gehouden, verhandeld en ingescheept werden, is na de onafhankelijkheid gerestaureerd en is nu in gebruik als museum .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02-02-2009 Dakar (SNG) - Toubacouta (SNG) 600 kilometer

Het team RC Eindhoven-Kempenland rijd nu met 4 personen in tourbeurt met de Toyota pick-up. De stemming in het gehele konvooi is opperbest en iedereen geniet van Sénegal. De reis gaat nu verder richting zuiden, naar Guinnée, om uiteindelijk op gelijke hoogte met Bamako, weer richting oosten te rijden.

De wegen net buiten Dakar zijn in redelijke tot goede staat, maar hoe verder het konvooi van Dakar verwijdert raakt, hoe slechter de wegen worden. Enorme gaten in, het al zeer slechte, asfalt ter grootte van een autoband maken dat het goed oppassen is voor de chauffeurs. Toch lukt het allen om het tempo erin te houden om spoedig en veilig , voor het donker in Toubacouta aan te komen.



Cases à Toubacouta
Markt onderweg

Uiteindelijk toch in het donker gearriveerd, vannacht 3-persoons kamers, dit staat natuurlijk garant voor nog meer gezelligheid! De definitieve overnachtings-plaats voor morgen is nog niet bekend. De route gaat morgen waarschijnlijk nog iets meer naar het zuiden om dan in Guinee de river Gambia naar het oosten te volgen.


Pauze??

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03-02-2009 Toubacouta - N 30° 40' 13,2” E 14° 44' 42,7” onder de sterrenhemel

Momenteel nog weinig informatie over de voortgang van het grote avontuur van de weldoeners uit België en Nederland. Dankzij Marleen toch info ontvangen over de situatie.

Na vele uren zwoegen in een mist van zand, waarbij je nog geen 50 meter voor je kon zien, misschien zo nu en dan de achterlichten van de Toyota voor je en tussen dit zand door op de heldere stukken zeer slechte wegen, hebben onze avonturiers om half 7 (onze tijd) nog maar 180 km afgelegd. Tot aan het geplande ‘hotel' zouden ze nog 200 km moeten doen, maar dat lijkt onmogelijk gezien de ongelooflijke staat van de wegen. ECHT avontuur !!

Tijdens het schrijven van dit bericht wordt ik door Eric Koch (RC Tienen) gebeld, hij is de enige van de hele groep met een gsm-provider dat bereik heeft, dank u Mobistar. Ze hebben inmiddels een zeer klein hotelletje gevonden met maar liefst 7 kamers, u leest het goed, zeven kleine kamers. Dus op het grote getal van de chauffeurs zijn ze niet ingericht. Nu is Guinee redelijk dun bevolkt en is er rond het hotel genoeg ruimte voor meerdere kleine, dunne en natuurlijk heerlijk oncomfortabele matrassen. Zoals Marleen mij al schreef; Iedereen is nog in goede gezondheid en ze hebben zeker iets meegemaakt dat voor eeuwig in hun herinneringen zal blijven. De militaire rantsoenen zullen van pas komen.

Morgen gaat het verder naar Labé, 11° 19' 07.94” N 12° 17' 10.32” E en van daar uit gaat het de dag daarop rechtstreeks naar Bamako. De geplande vrije dag in Bamako word opgeofferd door alle chauffeurs om ze de vandaag verloren 12 uur in te halen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noot van de redactie: Deze pagina alleen is nu ook geoptimaliseerd voor Safari 3.25 en hoger. Bloed, zweet en tranen worden schaars...

04-02-2009 N 30° 40' 13,2” - E 14° 44' 42,7” onder de sterrenhemel (GIN) - Mamou (GIN)

Afgelopen nacht is er in de ommuurde binnenplaats van het hotel op allerlei plaatsen overnacht; van balkons tot de muziektent. Dit was natuurlijk zeer naar de zin van alle kampeerders, welke het vroeg in de ochtend toch een beetje fris begonnen te krijgen. Vandaag de elfde dag. Een lange dag om klilometers en tijd in te halen, om 17.20 in Labé gearriveerd; het oorspronkelijke overnachtingspunt, temperatuur 38C. Met het oog op het strakker geworden schema is er besloten om door te rijden naar Mamou, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Labé. Dit maakt dat het morgen van Mamou, via o.a. Sabou, Dabola, Siguiri en de grensovergang bij Au, tot Bamako toch nog een 700 kilometer rijden is.

 

 

 

 

Onderweg naar Mamou

 

Hotel Mamou

 

 

 

 

 

05-02-2009 Mamou (GIN)- Bamako (MLI)/ Ongeveer 650 km

Bij het ontbreken van nieuws over de lange etappe van vandaag, enkele foto's gemaakt door expeditieleden uit Tienen en Brussel. De deelnemers van de Socio-Culturele reis zijn vanmiddag vertrokken vanuit Parijs, Charles de Gaulle (CDG). Zij zullen vanavond in Bamako arriveren, alwaar zij zich vervoegen bij de expeditie leden. Vanavond / vannacht zullen er veel verhalen en ervaringen worden uitgewisseld, ook zal wellicht om middernacht getoast worden op de verjaardag van John, voorzitter RC Eindhoven-Kempenland (of wordt om feestvreugde te spreiden, dit morgen gedaan??).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Guinéese ezel..

Goede piste Guinée

Reparatie onderweg, Guinée

Piste Guinée

Piste Sénegal

Druk druk

In de zandbak


Peter en Henry verzamelen plastik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06-02-2009 Gearriveerd in BAMAKO - Samanco, école 'Pierre Dubois'

Na een zeer korte update vanuit Mali; Gisteren na inderdaad een zeer lange tocht en een lang, ruim 4 uur durend oponthoud bij de grenspost te 'Au', om middernacht in Bamako aangekomen na een stevig diner en een drankje om een uur of drie de hangmat in (nee hoor, er staan bedden in het Rabelais Hotel), om er om klokslag acht uur met militaire reveille van Jean-Marie weer op te staan. Vandaag wordt er een bezoek gebracht aan het Rotary project École Piere Dubois; een lagere school in het dorp Samanco, Zuid zuid west van Bamako op ongeveer 100 kilometer.

Update 18.00 onze tijd; Een aantal expeditieleden en Socio-Culturele reizigers hebben Samanco bezocht. De geschiedenis en het verloop zal kritisch worden bekeken... Er is zeer weinig gebeurd sinds de inspectie-reis in 2007. Ook dit is Africa... Nu weer terug in Bamako, even genieten van de luxe van het hotel. Na de opgedane krachten, al-dan-niet goed voor maag en lever, gaat het morgen verder naar Koutienso, San; Alwaar Zuster Suzy bezocht wordt (ziekenhuis / Kraamafdeling). Daarna Djenné? Onze redactie is even de route kwijt.... Dit wordt later gecorrigeerd indien nodig... Deze plaats staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO, onder meer door de zeer speciale moskee.

Met name voor de Belgen; de winnaar van 'de slimste mens ter wereld' is na een spannende en door 80% van Vlaanderen bekeken uitzending geworden, Freek van Braeckman. Dit natuurlijk mede door de afwezigheid van een aantal Belgen op humanitaire missie....

De meeste reizigers hebben inmiddels de grote eer een Malinees GSM- nummer te bezitten, mocht het zo zijn dat er zich een 'nood'-situatie voordoet bij het thuisfront; ik heb op het moment zeer veel contact mogelijkheden en u kunt mij altijd bereiken op A320mas@gmail.com. Dit geldt natuurlijk enkel voor familie en mede-Rotarians van de reizigers (natuurlijk ook voor het team van Henry in Eersel :-) en de mensen uit Tienen en omstreken).. De vrouwen van... hebben ook mijn GSM-Nummer, alsook de leden van Tienen en Socio-Culturele reizigers en achterblijbvers...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels hebben zes Rotariens uit Tienen ons verlaten, echter zij zijn reeds afgelost door anderen uit Tienen. Ook is er vanavond een ontmoeting met o.a. Dhr Wanrooij, medewerker van Unicef, bevriend met Peter.

 

07-02-2009 Bamako - San (Koutienso) / 434 kilometer

Rond het middaguur gearriveerd in Ségou, alwaar de lunch wordt genuttigd. Een zeer goed ontvangst bij Zuster Suzy in het zeer nette hospitaal te koutienso. De diverse spullen en natuurlijk het voertuig werd met grote dankbaarheid en vreugde in ontvangst genomen! De heren avonturiers zijn inmiddels vlakbij San in het hotel gearriveerd. De Socio-Culturele reizigers zijn na het bezoek bij Zuster Suzy onderweg naar Djenné.

Meer informatie over Zuster Suzy is hier te lezen

 

Ségou
Moskee van San

Onderweg naar San

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08-02-2009 San - Djenné

Door de korte afstand vandaag, hebben de expeditie-leden voor het eerst van een wat langere nachtrust kunnen genieten. Redelijk vroeg in de middag al in Djenné gearriveerd word er gemoedelijk geconverseerd onder het genot van een lokaal gebrouwen drankje met een aangename temperatuur van 29 C. Ook wordt de stad bezocht; Djenné staat met name bekend om haar Leem-architecteur en het historisch stadscentrum staat op de Wereldefgoed lijst van UNESCO.

Hopelijk ontvang ik nog een sms met wat meer informatie over vandaag en/of morgen. Het doet deugd te kunnen vermelden dat het bezoekers percentage vanuit NL gestegen is naar 66%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09-02-2009 Djenné - Sévare (Mopti) / 180 kilometer - de gehele groep samen, expeditie leden en Socio-Culturele reizigers

Op dit moment, tijdens het schrijven van het bericht (1900 uur), zitten een aantal leden van de expeditie in de meest bekende bar van Mali; de Bozo Bar, waar een ieder die een trefpunt nodig heeft, afspreekt. De naam klinkt al goed en de sfeer is zo te horen enorm goed. Een ander deel van de groep is op bezoek bij de Rotary Club van Mopti.

Gisteren in Djenné, zoals eigenlijk iedere dag, een goede sfeer. Vanuit de ervaring van expeditieleden die Djenné eerder bezzocht hebben; de stad is opgeknapt en schoner dan tijdens het vorige bezoek. Net voordat men in Djenné kan arriveren, moet er eerst met een pont de Niger overgestoken worden. Op dat punt hebben de aankomende expeditieleden de vertrekkende Socio- Cult. reizigers elkaar nog even kort kunnen treffen...

Vanochtend nog voor het vertrek vanuit Djenné een bezoek gebracht aan de weekmarkt, erg leuk om er overheen te lopen met de vele geuren en kleuren van de markt. Daarna, rond tien uur de wagens weer klaar maken, voor de vandaag korte etappe (180km) naar Mopti. In Mopti aangekomen, rustig de tijd om te settelen.... Een klein probleem met de hotelboekingen, maar goed en snel opgelost. De gehele Nederlandse equippe heeft het voorrecht gekregen samen te blijven; de vier chauffeurs en de reizigers. De Belgische vrienden zitten echter her-en-der verspreid in hotels.

Nadat de hotelvoorziening geregeld was, tijd om de stad Mopti te verkennen! Een aantal deelnemers heeft een mooie tocht gemaakt over de Niger en de Baai van Mopti in een pinasse.

Morgen zal het verder gaan, op weg naar de nederzetting Tori, op niet één kaart te vinden (vrijwel het hele internet afgestruind), uiteindelijk toch gevonden op een oude Russische militaire stafkaart. Het ligt tussen Dialassagou en Ouenkoro. Voor de spoorzoekers geef ik enige zoektijd; ik zal later vanavond de kaart op de site zetten. In Tori, woont een stam, waarvan ik de naam niet heb kunnen vinden (ook al niet). Het zijn in ieder geval herders en uitstekend bedreven ruiters te paard. Ook is het een grensoverschreidende etnische groep; in Burkina Faso word ook jaarlijks een groot 'ruiter' concours gehouden, waarbij de ruiter welke zijn paard het beste kan laten dansen de winnaar is.

In Tori wordt o.a. een Toyota 'Hard-top' geschonken.

Haven van Mopti

 

 

 

10-02-2009 Mopti - Tori - Bankass / Sociaal-Culturele reizigers Mopti - Sangha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren een gezellige avond gehad met de Nederlandse én Belgische S-C reizigers. Nu (0830 Mali-tijd) via Bankass onderweg naar Tori. De Socio-Culturele reizigers reizen vandaag naar Sangha. In Tori word een een Toyota 4x4 en divers materiaal geschonken, het was een zeer bijzondere ceremonie met muziek, dans, dansende paarden en héél veel mensen, waarbij een nieuweToyota Ambulance wederom dankbaar in ontvangst werd genomen samen met divers schoolmateriaal.
Zojuist bericht ontvangen van de S-C reizigers; Zij hebben vandaag een schitterende tocht door Pays Dogon gemaakt, een voettocht langs de Falaise (steile rotswanden met oorspronkelijk enkel 'grafgrotten' en opslag van het Tellem-volk (1000 v.Chr.-700 n.Chr.), later ook grotwoningen van het huidige Dogon-volk, vanaf ca. 900 n.Chr.) en ook een krokodillen-poel waarbij enige voorzichtigheid raadzaam was. Er werd door de Dogon mannen met maskers een voorstelling gegeven van traditionele dans en muziek, zeer indrukwekkend. Iedereen is in goede gezondheid en de sfeer onderling is uitmuntend. Morgen via de Niger op een houten pinasse op weg naar Tombouctou.

Temperatuur vandaag: ruim boven de 40 C, luchtvochtigheid: hoog, bron: amateur weerstation

 

 

 

 

 

 

Route Bandiaggara

 

Sangha en vallei
Dogon mannen

 

 

 

 

 

 

11-02-2009 Bankass - Sangha / SC reizigers Sanga - Tombouctou

Vanochtend vroeg uit de veren. De erg mooie route naar Sangha gaat uitsluitend via pistes. In Sangha weer een overweldigend ontvangst met o.a. een volksdans uitgevoerd door Dogon mannen, gekleed in het rood en zeer speciale maskers (zie foto links boven). Daarna de officiele overdracht van de nieuwe Nissan pick-up gevolgd door nog meer feestgedruis. Vanavond wordt er overnacht in het plaatselijke camping-hotel.

Morgen wordt bij zonsopkomst een wandeltocht gemaakt door het mooie gebied van Sangha en de Dogon-vallei en zal er van vier virenden afscheid genomen worden. Marc, Matthieu, Eric en Gérard, zij zullen terugreizen naar Bamako, het voertuig zal daar geschonken worden aan aan de Zusters. En vliegen dan terug. Voor de overige avonturiers na de tocht snel weer door over de zand pistes naar ..., voor de overnachting, om vervolgens naar de bestemming Tombouctou door te reizen. In Tombouctou zullen de Sociaal-Culturele reizigers zich weer vervoegen bij de expeditie-leden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12-02-2009 Sangha - Tombouctou / ca. 500 km

Het was een goede nacht in het camping-hotel, om 01.00 's nachts was de temperatuur alweer gedaald naar een frisse 38 C... De tocht vanmorgen was voor iedereen in één woord, geweldig. Arthur was zo goed om dappere wandelaars aan het einde van de tocht weer op te halen, ach ja; iemand moet zich opofferen voor deze zware taak... Onderweg naar Tombouctou gaat het voor 99% over zand en rotsachtige pistes.. Mij is niet bekend of ze rechtstreeks naar Tomboutou zullen rijden, of dat ze (een wellicht avontuurlijke) tussenstop zullen maken vanavond. 22.57 onze tijd; Geen tussenstop en toch 'de andere' route.... Deze zal ik morgen voor jullie in het dagboek zetten. Vandaag slechts één lekke band en een kleine kortsluiting. Dit laatste is veroorzaakt door de plus-pool van de accu in 'zachte' aanraking te laten komen met het filter, wellicht door het tempo van de chauffeur, Speedy Gozales D uit T... De route was zwaar, uitdagend en plezierig! Aankomst in Tombouctou om 18.30 Mali-tijd.

Morgen ochtend, om 07.00 vertrekken Peter en Henry om de Sociaal-Culturele reizigers op te halen in Tonka, ongeveer 150 kilometer naar het zuid-westen (na 2 dagen te mogen vertoeven op de Niger, zullen zij het prettig vinden om vaste, stoffige, overal de weg naar vindend zand onder de voeten te voelen...) .

Voorlopig de geschatte route op iets groter formaat, om de ogen wat te sparen..... Het kan zijn dat ze een andere route nemen via Douentza naar het noorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13-02-2009 Tombouctou

Vanmorgen hebben Peter en Henry de reizigers opgehaald in Tonka. De boottocht op de Niger was onvergeetelijk. Het was enorm warm, maar bij het zien van o.a. nijlpaarden was dit even vergeten (als sneeuw voor de zon kunnen we wel zeggen). De eerste avond is er overnacht op een klein eiland in de Niger, er werd gezongen voor Mieke onder een prachtige sterrenhemel. De volgende nacht (afgelopen nacht) is er onder een zelfde sterrenhemel in de openlucht geslapen. De nacht was aardig aan de frisse kant, vandaag echter weer een lekkere temperatuur vam een milde 40'C. Ze zijn allen blij om nu in de 'zandbak' van Tombouctou te zijn, aankomst rond het middaguur.

De twee groepen zijn dus vandaag herenigd, een deel heeft een waterbassin bezocht en zijn daar erg enthousiast geworden over de interessante uitleg. Anderen hebben de stad verkend met een gids of op eigen houtje rondgewandeld. Ieders gezondheid is goed op misschien wat kleine ongemakken na.

Morgen word de dorpsgemeenschap van Tintelout bezocht waar de sleutels worden overhandigd van de door RC Eindhoven-Kempenland gesponsorde Toyota pick-up.

 

 

 

 

 

 

 

14-02-2009 Tombouctou - Tintelout - Tombouctou / ca. 100 km

Vandaag gaat de reis naar de gemeenschap van Tintelout, waar het voertuig van Eindhoven-Kempenland geschonken wordt. De ontvangst in Tintelout was een zeer bijzondere gewaarwording. Tientallen Touaregs op dromedarissen (zij zelf noemen het toch kamelen; heeft de sigarettenfabrikant toch gelijk...), De hele gemeenschap was aan het dansen en het zingen (zeer speciale klank, u weet misschien wel; 'ratelende tongen').

De chauffeurs hebben officieel de sleutels van de jeep overhandigd en voorzitter John Hondebrink heeft een woord gesproken. Tevens is het irrigatie project bezocht ter bevordering van landbouw als aanvullende en/of alternatieve voorziening van levensvoorziening. Hierna werd er een maaltijd aangeboden in een nomadentent, het was al met al een zeer ontroerende en speciale dag.

Tintelout ligt ergens links onder Tombouctou, op een ca. 50 kilometer; Op niet één kaart te vinden naar mijn zoeken (Mont Tintelout wel, ligt héél ergens anders); wederom een uitdaging voor de liefhebbers.... De snelste vinder bij de vorige 'speurtocht' was Marleen! Morgen wordt het een erg lange etappe. normaal gaat de eerste pont om iets over zessen, nu is er door het dorpshoofd een extra pont aangevraagd. Deze vertrekt om 04.45 's ochtends zodat ze Ségou voor het donker kunnen bereiken. Hoogstwaarschijnlijk zullen de avonturiers én de SC-reizigers de westelijke route naar Ségou rijden. Morgenochtend reveille om 03.30!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15-02-2009 Tombouctou - Ségou / ca. 900 km

Vroeg opstaan, vertrek om 04.00! Niet naar Mopti, maar direct naar Ségou. Door pech met een voertuig van de sociale reis één jeep minder en de 'pechvogels' van de reizigers worden verdeeld over de overige jeeps. Het nieuws dat er een roofoverval gepleegd is op de geplande route zorgt ervoor dat besloten wordt een andere route te rijden. Het is vandaag een zware etappe, vooral door de duur; van 's ochtends vroeg tot aan het begin van de avond. Rond 13.00 de eerste stop om wat te eten, in één van de voertuigen wordt unaniem besloten om na 9 uur riden de droge baguette af te slaan en om een eetgelegenheid op te zoeken voor een stevige lunch (hoezo eigenwijze hollanders?). Deze was zeer goed en heeft 1,5 uur in beslag genomen.... Toch nog exact even laat als de overige leden van de expeditie in Ségou gearriveerd! Wat een goede maaltijd al niet kan doen.

De sociale reizigers waren tot vandaag niet in de gelegenheid om Zuster Suzy te kunnen bezoeken. Vandaag hebben zij een redelijke omweg genomen om haar alsnog te bezoeken en al haar goede werk te kunnen aanschouwen!

Iedereen is, vermoeid van de lange dag, om 19.00 aangekomen in het hotel te Ségou. De stoffige en uitwringbare.... kledij wordt verwisseld met schone en een kleine verfrissing wordt genuttigd. Om 20.00 wordt er gezamelijk gedineerd, Frank Klemann (tot voor kort lid van RC Eindhoven-Kempenland) heeft zich bij het gezelschap gevoegd. Waarschijnlijk vroeg onder de veren, of laat de gezelligheid het toch nog laat worden. Dit is welverdiend na deze lange en indrukwekkende expedite c.q. sociale reis. Morgen gaat de reis verder naar Bamako, waar Gérard, alias Bompa Redbull (expeditie 2006) al met spanning zit te wachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

16-02-2009 Ségou - Bamako / ca. 300 km

Vandaag een relatief korte etappe, wat gelegenheid bied voor een ontspannen tempo en een 'toeristische' route. Rond één uur arriveert het konvooi in Bamako, Hotel Le Rabelais. Tijd voor ontspanning en weinig nieuws.... Een erg gezellige avond met alle Mali-gangers en voor iedere SC-reiziger een aandenken aan deze indrukwekkende reis.

 

 

 

 

17-02-2009 Bamako, vrije dag en vertrek van de Sociale reizigers

Vanmorgen iets langer kunnen uitslapen, hoog nodig na alle vermoeiende dagen en de vele opgedane indrukken. De Sociaal-Culturele reizigers gaan vandaag de stad in, samen met een gids. De expeditie-leden gaan verspreid en op eigen gelegenheid de stad in. De chauffeurs van Eindhoven-Kempenland gaan samen met Frank Klemann op tour. Vanavond om ca. 23.30 zal het vliegtuig met de reizigers vertrekken naar Parijs, de expeditie-leden vertrekken woensdag avond.

 

 

 

 

Ontvangst Tintelout

Overhandigen sleutels Tintelout
Entrée Tintelout

 

Aangeboden diner

 

 

 

 

 

19-02-2009 Aankomst Brussel-Midi

Na enige vertraging in Brussel aangekomen. Een feestelijk ontvangst op perron 4 met Champange uit Eersel!

 

 

 

 

 

Afgelopen dinsdagavond 20-01-2009 is vanuit onze Rotary Club, het konvooi onder zeer grote belangstelling  “vertrokken”. Enkele VIP's van Rotary, sponors en vele Soc.Cult-reizigers hebben het vertrek meegemaakt. Een prima avond. Dank aan de gastheer v.d. Akker.

Donderdagavond 22-01-2009 zijn we met enkele Rotaryleden naar Tienen gegaan, waar we begeleid door de plaatselijke politie te motor en harmonie naar het Suikermuseum "het Toreke" zijn gegaan. Ook hier vonden de bekende ceremonieën plaats die met een “vertrek” naar Mali toe te maken hebben.

Maar…….Zaterdagmorgen om half acht vroeg, in de koude ochtend, waren de familieleden, peroonlijke vrienden en enkele genodigden bij elkaar, waar we onder het genot van koffie, thee en lekkere krentenbollen om precies acht uur het werkelijke vertrek inluiden van ONZE chauffeurs naar Afrika. Luidt toeterend vertokken ze, weliswaar rijdend in de verkeerde richting, naar Mali. (Brussel) Het was voor vele een emotioneel afscheid, maar over vier weken is iedereen weer terug.